In acest sens, companiile pot beneficia de potentialului neexploatat al acestui domeniu prin incorporarea sa ca parte a strategiei de marketing. Privit intr-un context social mai larg, poate deveni o unealta extrem de utila cu aplicatii ce pot merge dincolo de actiunile obisnuite de promovare. Daca este folosita corect, poate ajuta organizatiile sa isi sporeasca capacitatea acestora de a pune consumatorul in centrul procesului de marketing. Evolutia constanta a aplicatiilor a determinat gasirea unui model de gandire strategica pentru a include cu succes, social media, ca parte a strategiei de marketing.
Desi social media ofera numeroase oportunitati atractive, acestea nu sunt neaparat adecvate pentru orice subiect de dezbatere sau orice tip de audienta. Marketing-ul social evalueaza beneficiile potentiale, impreuna cu caracteristicile audientei si angajamentul continuu necesare pentru a se asigura ca strategia este eficienta. Utilizarea acestui model presupune ca organizatia sa fie interesata de utilizarea social media in scopul de a se angaja intr-un dialog cu publicul, facand participantii dialogului activi in procesul de marketing social, excluzand utilizarea acestora exclusiv pentru a aduna informatiile relevante.
Poate parea simplu de gestionat acest mecanism dar in realitate devine eficient si produce efecte masurabile atunci cand este pus in practica de catre specialisti deoarece pentru a ajunge la performanta trebuie sa avem in vedere cateva aspecte cheie.
Descrierea publicului tinta
Alegerea si stabilirea segmentului de public pe care se va focaliza marketingul social cu scopul de a observa ce grup de indivizi interactioneaza in mod repetat cu mesajele publicate catre audienta. De cele mai multe ori acest segment de public se va transforma in segment de piata.
Stabilirea clara a scopurilor
Organizatia trebuie sa-si stabileasca scopurile pentru care se angajeaza intr-o dezbatere cu audienta. Scopul urmarit este ascultarea activa a audientei pentru a capta sugestii si pareri despre produsele, serviciile si comportamentul organizatie pe piata.
Definirea strategiei
Metode de angrenare a publicului prin care se urmareste materializarea scopurilor identificate anterior. Aici avem in vedere ajustarea constanta a procesului si masurarea eficientei metodelor folosite.
Alegerea tehnologiei
Bazandu-ne pe preferintele publicului si practicile acestora vom identifica varianta optima de aplicatie pe care organizatia o va folosi. Aceasta etapa presupune atat o cunoastere detaliata a mecanismelor care declanseaza interactiunea userilor cu brandul cat si mijloacele tehnologice ce permit dialogul social.