Retelele de socializare au schimbat modul in care accesam informatia si o impartasim cu cei apropiati noua. Unul din aspectele interesante la social media este usurinta cu care se trece de pe o platforma pe alta. Un utilizator poate, de exemplu, sa urmareasca un material video pe Youtube despre un anume produs, sa citeasca review‐uri pe un blog, apoi sa intre pe Facebook si Twitter pentru a comunica prietenilor si lumii intregi despre acel clip. Aceasta evolutie a utilizatorului digital are efecte majore inclusiv asupra organizatiilor ce mentin o prezenta online.
Retele sociale
Principalul eveniment al ultimilor ani a fost aparitia retelelor de socializare si popularizarea lor peste tot In lume. La momentul actual, cea mai mare retea de socializare – Facebook – numara peste 1.15 miliarde de utilizatori, dintre care peste 50% se logheaza zilnic In aplicatie. Din acest motiv, efectul retelelor sociale in mediul organizational nu poate fi ignorat. In ultimii ani, spatiul online a migrat dinspre functional/informational catre social/inspirational.
Bloguri
In luna iunie 2013, existau aproximativ 63.000 bloguri romanesti, avand In jur de 200.000 postari lunare si peste 3 milioane cititori, precum si peste 51.000 conturi de Twitter cu 1,2 milioane postari lunare. Platformele de blogging si microblogging sunt noile modalitati de diseminare a informatiei in contextul social web 2.0. Spre deosebire de un blog obisnuit, platforma Twitter permite postari de lungime limitata ‐ numai 140 caractere ‐ aceste mesaje fiind numite tweets. Moneda forte in acest mediu social este retweet‐ul, adica numarul de utilizatori twitter care preiau mesajul postat si il retrimit retelei lor sociale, impactul mesajului initial crescand astfel exponential.
Platforme video
Desi in esenta este o platforma de vizionare a materialelor video, site‐ul abunda in elemente sociale. Prietenii virtuale pot fi create, comentarii pot fi adresate altor utilizatori sau materialelor video, fie public, fie prin mesaje private. Unul din aspectele inovatoare, ale platformei Youtube este posibilitatea de embed a clipului pe alte site‐uri, precum si conectivitatea cu alte servicii de social media pentru a facilita sharingul de continut video pe alte platforme. Pot de asemenea fi create asa‐numitele “video replies” la un anumit video, folosite de multi marketeri pentru a genera trafic suplimentar.
Situatia in Romania
Ultimele cercetari si studii de piata efectuate in Romania indica faptul ca, in cazul publicului urban, folosirea internetului deja depaseste principala alternativa media – televizorul. Timpul alocat internetului fiind aproape dublu fata de cel dedicat urmaririi emisiunilor TV. Acelasi studiu releva faptul ca, desi principala activitate a internautilor este cautarea de informatii si stiri online, o importanta proportie a timpului lor este focalizata pe retelele sociale, situandu-se in jurul cifrei de 21%.