Produse personalizate
Opiniile exprimate ale clientilor cantaresc din ce in ce mai greu in procesul de dezvoltare a produselor. Aceasta tendinta face loc noilor metode de marketing ce presupun interactiunea cu utilizatorul final pentru a observa modele comportamentale ale clientilor.
Datele demografice devin irelevante
In 2013 nu mai putem vorbi despre targhetarea publicului tinta care credem ca ar fi interesat de produsele sau serviciile noastre bazandu-ne pe indicatori demografici precum varsta, venituri, gen, educatie, etc. Putem vorbi despre pozitionarea brandului in functie de publicul tinta care stim deja ca este interesat de compania noastra. Indicatorii necesari sunt obtinuti prin activitati de sondare a grupurilor de fani sau a comunitatilor construite in jurul brandului.
Calitatea in detrimentul cantitatii
Desi cantitatile uriase de date sunt fara indoiala valoroase pentru strategia de marketing a unei companii in realitate ele genereaza un proces lung si anevoios de detectie a unor indicatori masurabili. Marketerii trebuie sa se indeparteze de analiza performantei companiei luate ca un tot unitar si sa se indrepte catre nise specifice de factori ce influenteaza procesul de productie. De cele mai multe ori date importante pentru evaluarea unui produs sunt specifice acestuia si nu sunt aplicabile altor produse.
Nevoia de design adaptiv
Era calculatoarelor a intrat in declin odata cu revolutia gadgeturilor inteligente. Este natural sa ne intrebam ce cumpara consumatorii si cum folosesc tehnologia pentru a ajunge la produsele noastre. In principiu, un website construit folosind o tehnologie adaptiva detecteaza rezolutia monitorului de pe care este accesat si isi adapteaza atat imaginile cat si contentul in consecinta. Aceasta tehnologie permite, indiferent de tipul sau marimea ecranului folosit, citirea si navigarea unui website cu efort minim din partea utilizatorului. Beneficiul unui asemenea design se va regasi in satisfactia utilizatorilor de a naviga website-ul usor indiferent de display.
Revolutia multimedia
- Mai mult de 80% din utilizatorii de smartphone si tablete isi folosesc gadgeturile in timp ce se uita la televizor.
- 51% dintre acestia posteaza pe retele sociale in timp ce se uita la televizor.
Aceste date ne dezvaluie de fapt ca utilizatorii folosesc simultan mai multe tipuri de media. Ne putem imagina usor o persoana care se uita la un film in timp ce isi cauta pantofi pe un magazin online pentru nunta de sambata. Trendul este sa construim campanii media, audio sau video cat mai bine adaptate comportamentului utilizatorilor.
Omniprezenta internetului
Trebuie sa luam in calcul prezenta internetului in mai tot ce ne inconjoara. Frigiderul, telefonul sau masina pe care o folosim in fiecare zi sunt doar cateva exemple de aparate conectate constant la retea. Companii precum Ford si-au deschis deja portile catre developeri pentru a crea aplicatii special concepute pentru automobilele produse. Mai mult, se preconizeaza instalarea unor cipuri in instalatia de iluminat public conectate la GPS care vor transmite date participantilor la trafic.